Beauty & Broccoli

Spa, behandlingar och hudvård. Skönhet utifrån och in, inifrån och ut!

När läppstiftet blir en skuldfälla

3 kommentarer

DN skriver om en oroväckande trend, nämligen hur framförallt unga tjejer handlar via nätbutiker och skuldsätter sig tidigt i livet.

– Det som lockar är att varorna är så lättillgängliga – de är bara några knapptryck bort, säger Lena Nordqvist, ordförande i de skuldsattas förening Insolvens.

 

Jag har funderat över det här med enkelheten i att handla på nätet flera gånger. Nu är jag inte så ung längre, har fast inkomst och därmed hyfsat stabil ekonomi. Jag skulle aldrig köpa smink istället för blöjor, men visst är det både enkelt och roligt att klicka runt på nätshoppar och visst hamnar varor i den virtuella korgen jag inte planerat köpa. Hur ska man stå emot köpuppmaningar som verkar så enkla, med lockelser om ”köp nu, betala sen”? Hur ska man ignorera lusten att ha det alla andra verkar ha?

 

Och så tänker jag att jag – vi – som driver bloggar där vi tipsar om produkter och onlinebutiker också har ett visst ansvar, vi bidrar på vårt sätt till samhällsklimatet och glansen kring att fortsätta handla. För visst är det härligt att shoppa! Men det får inte ske till vilket pris som helst, och ibland är det dags att dra i bromsen, om inte annat än för att reflektera en extra timma över om man verkligen behöver ett läppglans till (min svaghet!) eller om de hundralapparna ska gå till annat denna månaden? För egen del kommer jag ta en shopping time out i februari, för att detoxa pekfingret. Det beslutet tog jag hastigt häromkvällen, när jag insåg att mitt kreditkortsnummer är en av mycket få sifferkombinationer jag kan utantill:-).

 

DN har samlat några goda råd från Konsumentverket och Kronofogden för att hjälpa oss undvika att bli skuldsatta på nätet. Förutom dessa, vad är ditt bästa tips till köpsugna?

1) Handla bara när du har pengar. Räkna inte med att pengar ska komma in senare.
2) Håll noga reda på vilket datum fakturan ska betalas.
3) Fråga hellre någon anhörig om du får låna pengar till en obetald räkning än att låta skulden gå vidare till Kronofogden.
4) Kontakta företaget som du är skyldig pengar. Be att få en avbetalningsplan.
5) Vänta inte med att betala – det blir bara dyrare. Påminnelseavgiften är 50 kronor, inkassoavgiften är 160 kronor och kostnaden för att ärendet skickas till Kronofogden är 640 kronor. Dessutom riskerar du en betalningsanmärkning.

 

Författare: beautybroccoli

Coach, kommunikatör och hälsoinspiratör!

3 tankar om “När läppstiftet blir en skuldfälla

  1. Estela – tack själv och lycka till med shoppingbesluten framöver!

  2. Ping: Shoppa via nätet « The Green Eco Journal

  3. Tack, för ett jätte bra tips. Ska skriva ut det här. 🙂

Lämna en kommentar