Beauty & Broccoli

Spa, behandlingar och hudvård. Skönhet utifrån och in, inifrån och ut!

Fem steg mot en grönare hudvård

1 kommentar

Du har börjat ana att det finns alternativ till de fagra löften som skriks ut i annonser och vid de flesta skönhetsdiskarna på varuhuset du regelbundet besöker. Du tänker att klådan i hårbotten, den irriterade huden eller det diffust gnagande samvetet kanske beror på någon av de produkter du använder. Men vilken? Det är ju så många, ofta lockas du av erbjudanden, gåvor och vackra bilder. Dessutom, vem läser innehållsförteckningen egentligen?

Känner du igen dig? Det är inte längesen jag själv stod där med mina tankar och funderingar utan tydliga svar, men utan att veta vad jag sökte hade jag ändå börjat leta. Genom att läsa bloggar, böcker och söka i olika databaser närmade jag mig en strategi för hur min övergång från konventionell till naturlig hud- och hårvård skulle gå till, och nu är nästan allt utbytt. Här är mina tips för att komma igång;

1) Jag började med håret, eftersom jag hade problem med en torr och kliande hårbotten och testat ”allt” inom de vanliga, stora märkena frisörerna säljer. Köpte sulfatfritt schampo och balsam, tvättade håret max 2 gånger i veckan snarare än varje dag och slutade använda andra stylingprodukter än hårolja. Det tog någon månad att vänja sig, men idag är mitt hår i bättre form än någonsin och jag sparar mängder av pengar på att inte köpa stylingprodukter!

2) Jag skrev en lista över några ingredienser jag absolut vill undvika, stoppade den i handväskan och började läsa innehållsförteckningarna noga före ett eventuellt köp blev av. Listan har fyllts på med tiden, men jag började verkligen basic med parabener, mineralolja, Sodium Lauryl Sulfat (SLS), artificiell parfym och artificiella färgämnen.

3) Därefter bytte jag ut ansiktsvatten med alkohol mot ett med eteriska oljor som återfuktar snarare än att torka ut.

4) Ansiktsrengöringen löddrar inte längre hemma hos mig, alla mousser och gels jag tidigare använt är utbytta mot olivoljebaserad rengöring, ren jojoba- eller mandelolja samt havregryn!

5) Dagkrämen är inte längre dyr, inte heller lockar den med att göra mig ung, vacker och rik, utan lovar enbart fett, fukt och viss verkan genom eteriska oljor.

 

Med dessa hyfsat enkla steg har större delen av kroppen fått se sina tidigare favoriter fara genom fönstret och ersättas med naturliga, ekologiska alternativ. Kroppslotions testar jag mig igenom för närvarande för att hitta nya favoriter och det naturliga sminket blir bara bättre och bättre. Men naturligt nagellack eller mascara kämpar jag fortfarande med..:-)

Hur började du med naturlig hudvård; vad fick dig att börja tänka i de banorna och vad fick dig att ta steget?

 

Författare: beautybroccoli

Coach, kommunikatör och hälsoinspiratör!

En tanke på “Fem steg mot en grönare hudvård

  1. När du skrev ”kastar ut genom fönstret” fick det mig att tänka på hur man under medeltiden bara dängde ut soporna genom fönstret ned på gatan. 😉

    Lotus mascaror är de bästa jag provat, och de knockar alla de ”vanliga” mascarorna jag testat också. 🙂

    Det som var startskottet för mig var läppbalsam. Jag hade investerat i en herrans massa jättesöta och välsmakande/doftande läppbalsam och använde dem varenda dag. Sen en dag, bara som en kul grej, googlade jag innehållsförteckningen. Högst upp bland alla dessa fanns parrafinum liquidum (mineralolja) och jag började läsa lite om det. Dety är så vilseledande med just mineralolja eftersom alla dessa synonymer används frekvent. Vi har vaselin, petrolatum, parrafinum liquidum som jag skrev innan, paraffin m.m och det kom lite som en chock för mig att alla dessa var samma sak. Så jag rensade ut allt som hade den ingrediensen i sig. I o m min lilla googlesökning hittade jag massa bloggar, bland annat din kollega Go Green Makeup. =)
    Läste, lärde mig, och sen gjorde jag ungefär som du gjorde. Skrev en lista över alla ingredienser jag bojkottade och sen har det bara blivit fler och fler ingredienser på den svarta listan.

    Oj vilken lång kommentar det blev, hehe. Sorry. 🙂

Lämna en kommentar